• Mir

Even over Bubbels : Zeep is toch gewoon maar.... zeep?!

Bijgewerkt op: 6 dec. 2020

Soms vragen mensen me: waarom ben je in hemelsnaam zeep gaan maken?!

Hoe kom je erop!

Lang verhaal kort? Naja, ik ben nooit goed in kort, maar zal het proberen.


Zal het verhaal niet mooier maken dan het is, maar toch, …..het moest gewoon zo zijn.

Op een avond keek ik tv, en zag een item over ambachtelijke zeepmakers en ik was vanaf de eerste minuut gefascineerd..

En dacht (zonder overdrijven) dat is het…dat is wat ik wil leren! Opeens leek het alsof er zoveel dingen samen kwamen, mijn ambitie om nog iets nieuws te leren,

mijn affiniteit met natuurlijk, mijn verre (en overigens mislukte) verleden als drogist..

In die tijd had ik veel last van mijn psoriasis en eczeem en was er al achter dat er weinig bestaat dat nog echt en puur is.

En dat sprak me zo aan, starend naar de ambachtelijke zeepmakers. Ik kocht wat oliën en boters en ging aan de slag met een simpel recept dat ik ergens had gevonden op het net.

Die eerste zeepjes waren prima; prima om je handen mee te wassen. Ik had ook nog geen idee dat de ene zeep de andere niet is. Maar ik wilde wel meer, iets dat zacht genoeg was om mee te douchen en te badderen, en zo begon een nieuwe hobby, die een obsessie werd.

De zoektocht naar het ontwikkelen van het perfecte recept. De zoektocht naar goede eerlijke ingrediënten. En ik heb inmiddels, een paar jaar later, zo ontzettend veel geleerd en nu heb ik een paar eigen recepten waar ik blij mee ben.


Het is zo heerlijk om iets puurs te maken, geduldig te wachten tot er weken verstreken zijn en de zeep uitgerijpt is. Soort van slow cosmetica zeg maar. Ik blijf verbeteren en leren, en dat gaat nooit meer over vrees ik.

Crèmes, balsems, en momenteel shampoo bars, die mogen natuurlijk niet ontbreken vanuit mijn eerste vak. Gezichtsserums en oliën houden me nu ook bezig. En zeep zeep zeep!

Menige cursus heb ik al gedaan, elke avond, eigenlijk elke vrije minuut besteed ik aan het zeep en cosmetica maken. Mijn wederhelft maakt er altijd grapjes over (en soms een reprimande ook wel, dat ik ook eens even rust moet nemen 😉)

Ik geniet ervan met volle teugen en het verveelt me nooit. Zeep maken (én gebruiken) is mijn grote passie!


Als je nu denkt: (net als ik zelf voor ik eraan begon) zeep? Wat moet ik daar nou mee? Dat is toch uit de tijd? Kan ik alleen maar zeggen: Probeer het eens een tijdje, een goede ambachtelijke zeep, niet één keertje, maar een paar weken, en zie dan hoe je huid opknapt.

Hoe heerlijk het is om je lijf te wassen met een stukje heerlijk zachte, geurende ambachtelijke zeep, vol liefde en passie gemaakt. Door mij, en door mijn lieve collega's.

Ik weet zeker dat het niet teleurstelt! Geen verkoop praatje, maar mijn aller diepste overtuiging. Erewoord 😊


Liefs, met bubbels, Mirjam


218 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven