• Mirjam

Waarom is niet zomaar iedere shampoo bar goed en veilig?


Het aanbod van shampoo bars is enorm aan het groeien. Je ziet ze in de meest flitsende kleuren en de meest exotische geuren via online shops te koop (Wat ik toejuich, zero waste, minder plastic!) Maar wat scheidt het kaf van het koren, kortom: wat maakt een shampoo bar een goede (en veilige) shampoo bar? Want lang niet alle shampoo bars die te koop zijn, zijn goed voor je haar!

De ingrediënten

Bijna alle ingrediënten klinken chemisch, maar dit is niet altijd het geval. Shampoo in een fles én ook de bar bevatten:

· tensides (reinigende schuimvormers)

· humectanten (bevochtigers)

· emolienten (“samenvoegers”)

Hoofdbestanddeel van veel shampoo bars op de markt is vaak de tenside SCS (sodium coco sulfate) of SLS (sodium lauryl sulfate). SCS en SLS zijn sulfaten. Ze zijn synthetisch ontwikkeld en ze zijn goedkoop. Deze sulfaten zijn niet goed voor je haar! Ze zijn vrij agressief, zelfs voor haar en hoofdhuid.

Naast de synthetische tensides en humectanten bestaan er ook van natuurlijke oorsprong. Deze zijn, zoals al verwacht, een stuk duurder dan de synthetische varianten. SCI (sodium cocoyl isethynothe) is bijvoorbeeld een zeer milde tenside gewonnen uit de vetzuren van cocosolie. Het is biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en reinigt zeer mild.

De samenstelling

SCS en SCI wordt vaak geleverd in de vorm van kleine naaldjes. Deze worden, samen met de andere ingrediënten, geperst tot een blokje, je shampoo bar.

Tegenwoordig zie je in veel shampoo bars de naaldjes nog zitten.

Als je een shampoo bar gebuikt waar de naaldjes simpelweg samengeperst zijn met de overige bestanddelen kun je dat vergelijken met een chocoladereep waarin de cacao bonen, de suiker en de melk niet vermengd zijn.

Je snapt het al: dit is niet gewenst. Je wil dat de goede verzorgende en reinigende ingrediënten zich vermengen met de tenside en zo je haar verzorgen.

En als deze naaldjes ook nog eens SCS zijn, is het helemaal oppassen!

En dan nu het goede nieuws!

Momenteel ben ik druk bezig met de ontwikkeling van shampoo bars en conditioners en ik hoop dat ik eind augustus mijn collectie aan je kan presenteren. Natuurlijk zijn mijn producten SCS en SLS vrij én je zult er zeker geen naaldjes in terugvinden!

Mijn bars en conditioners bestaan veelal uit ingrediënten van plantaardige oorsprong, een enkele synthetisch, maar allemaal zorgvuldig geselecteert en veilig voor mens en milieu. Als je er vragen over hebt mail me gerust, ik leg het graag allemaal aan je uit.


Houd de website of onze facebook pagina in de gaten voor een update :)


Groetjes,

Mirjam x
533 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven